Japanese geography: 10 questions (日本の地理10問:和訳あり)

Note: This quiz would be reasonably difficult for most Japanese people
下手な和訳をご勘弁ください。日本語が母国語ではありません。耐えられないほどひどい間違いがあれば、ぜひコメントでご教示ください。

  1. As of 2018, which Japanese prefecture is the smallest?
    現在(2018年)、最も面積が狭い都道府県はどれ?
  2. Before 1994, the answer to q.1 would have been different. What would have been the answer before 1994, and why did the correct answer change?
    1994年以前、他の都道府県の面積が最も狭かった。1994年以前、最も面積が狭い都道府県はどれでしたか?そして、なぜ変更がありましたか?
  3. Excluding disputed territories, what Japanese prefecture has the longest coastline?
    係争中の領土を除いて、一番長い海岸のある都道府県は?
  4. If you drive from Aomori, in the far north of Honshu, to Yamaguchi, in the far south-west of Honshu, which prefecture must you pass through?
    青森市から山口市まで運転したら、一つ通らなければならない都道府県はどれ?
  5. What is the second largest lake in Japan?
    日本の2番目に面積の広い湖はどれ?
  6. At 1,955 metres high, what is the name of the second tallest mountain on Shikoku? The name is also shared by a higher peak on Honshu, in the Tateyama mountain range.
    1955メートルの標高がある四国の2番目に高い山はなんと言いますか?本州にもより高い同じ名前のある山もあります。
  7. What is the name of the peninsula in the east of Hokkaido, sometimes called “Japan’s last wilderness”, which is the southernmost place in the northern hemisphere where sea ice regularly forms?
    北海道の東に、流氷ができる海洋として北半球で最も低緯度に位置する季節海氷域となっている半島はなんと言いますか?
  8. What is the name of the peninsula which accounts for most of Chiba Prefecture’s land area?
    千葉県の面積の大半を閉める半島はなんと言いますか?
  9. What is the sixth largest island of Japan?
    日本の6番目に面積の広い島はどれ?
  10. Where, specifically, would you find the island Chikubushima?
    竹生島という島はどこに位置していますか?

Answers below (scroll down)
正解は下記の通り

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. As of 2018, which Japanese prefecture is the smallest?
    現在(2018年)、最も面積が狭い都道府県はどれ?
    A: Kagawa Prefecture
    正解:香川県
  2. Before 1994, the answer to q.1 would have been different. What would have been the answer before 1994, and why did the correct answer change?
    1994年以前、他の都道府県の面積が最も狭かった。1994年以前、最も面積が狭い都道府県はどれでしたか?そして、なぜ変更がありましたか?
    A: Osaka, because of the construction of Kansai Airport on land reclaimed from the sea, which made it slightly bigger than Kagawa.
    正解:大阪府。関空を埋立地で建設したことにより、大阪府は香川より少し面積が広くなってきた。
  3. Excluding disputed territories, what Japanese prefecture has the longest coastline?
    係争中の領土を除いて、一番長い海岸のある都道府県は?
    A: Nagasaki (if you include the Kuril Islands, claimed by Japan but disputed with Russia, Hokkaido has a longer coastline. For an interesting piece of trivia about the islands and the logo of the government’s Visit Japan campaign, read this)
    正解:長崎県(ロシアと係争中の北方領土を含めると、北海道の海岸が最も長い。)
  4. If you drive from Aomori, in the far north of Honshu, to Yamaguchi, in the far south-west of Honshu, which prefecture must you pass through?
    青森市から山口市まで運転したら、一つ通らなければならない都道府県はどれ?
    A: Hyogo
    正解:兵庫県
  5. What is the second largest lake in Japan?
    日本の2番目に面積の広い湖はどれ?
    A: Kasumigaura
    正解: 霞ヶ浦
  6. At 1,955 metres high, what is the name of the second tallest mountain on Shikoku? The name is also shared by a higher peak on Honshu, in the Tateyama mountain range.
    1955メートルの標高がある四国の2番目に高い山はなんと言いますか?本州にもより高い同じ名前のある山もあります。
    A: Tsurugi-dake
    正解:剣岳
  7. What is the name of the peninsula in the east of Hokkaido, sometimes called “Japan’s last wilderness”, which is the southernmost place in the northern hemisphere where sea ice regularly forms?
    北海道の東に、流氷ができる海洋として北半球で最も低緯度に位置する季節海氷域となっている半島はなんと言いますか?
    A: Shiretoko Peninsula
    正解:知床半島
  8. What is the name of the peninsula which accounts for most of Chiba Prefecture’s land area?
    千葉県の面積の大半を閉める半島はなんと言いますか?
    A: Boso Peninsula
    正解: 房総半島
  9. What is the sixth largest island of Japan?
    日本の6番目に面積の広い島はどれ?
    A: Sado-ga-shima
    正解: 佐渡島
  10. Where, specifically, would you find the island Chikubushima?
    竹生島という島はどこに位置していますか?
    A: In the middle of Lake Biwa
    正解:琵琶湖の中に位置している。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s