Japanese geography: 10 questions (2) (日本の地理10問:和訳あり)

Note: This quiz would be reasonably difficult for most Japanese people
下手な和訳をご勘弁ください。日本語が母国語ではありません。耐えられないほどひどい間違いがあれば、ぜひコメントでご教示ください。

  1. What is the largest city by population on the Noto Peninsula?
    能登半島にある最も人口の多い都市はどれですか?
  2. To the nearest hundred, how many kilometres is it from South Korea to Japan at the Korea Strait
    十の位で四捨五入して百の位までの概数にすると、対馬海峡では日本と韓国は何キロ離れていますか?
  3. What is the capital (i.e. location of the prefectural office) of Mie Prefecture?
    三重県の県庁所在地はどの市ですか?
  4. What is the name of the largest of the Ogasawara Islands?
    小笠原諸島の最も大き島はなんと言いますか。
  5. What is the deepest lake in Japan?
    日本の最も深い湖はどれですか?
  6. Which is larger, Japan or California
    日本とカリフォルニア州の中で、どちらが面積が広いですか?
  7. The most westerly point of Japan is in Okinawa. On which island?
    日本の最西端は沖縄県に位置しますが、どの島にありますか?
  8. What is the name of the second largest city on Hokkaido by population?
    北海道の二番目に人口の多い都市はどれですか?
  9. What is the second largest island in the Inland Sea?
    瀬戸内海にある二番目に大きい島はどれですか?
  10. In which island group would you find Kakeroma Island?
    加計呂麻島はどの諸島に位置していますか?

Answers below (scroll down)
正解は下記の通り

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. What is the largest city by population on the Noto Peninsula?
    能登半島にある最も人口の多い都市はどれですか?
    A: Wajima
    正解:輪島市
  2. To the nearest hundred, how many kilometres is it from South Korea to Japan at the Korea Strait
    十の位で四捨五入して百の位までの概数にすると、対馬海峡では日本と韓国は何キロ離れていますか?
    A: 200
    正解:200
  3. What is the capital (i.e. location of the prefectural office) of Mie Prefecture?
    三重県の県庁所在地はどの市ですか?
    A: Tsu
    正解:津市
  4. What is the name of the largest of the Ogasawara Islands?
    小笠原諸島の最も大き島はなんと言いますか。
    A: Chichi island
    正解:父島
  5. What is the deepest lake in Japan?
    日本の最も深い湖はどれですか?
    A: Lake Tazawa
    正解:田沢湖
  6. Which is larger, Japan or California
    日本とカリフォルニア州の中で、どちらが面積が広いですか?
    A: California (424,000 sq km to Japan’s 398,000)
    正解:カリフォルニア州(日本の39.8万平方キロメートルに対して42.4万平方キロメートルがあります)
  7. The most westerly point of Japan is in Okinawa. On which island?
    日本の最西端は沖縄県に位置しますが、どの島にありますか?
    A: Yonaguni Island
    正解:与那国島
  8. What is the name of the second largest city on Hokkaido by population?
    北海道の二番目に人口の多い都市はどれですか?
    A: Asahikawa
    正解:旭川市
  9. What is the second largest island in the Inland Sea?
    瀬戸内海にある二番目に大きい島はどれですか?
    A: Shodo Island
    正解:小豆島
  10. In which island group would you find Kakeroma Island?
    加計呂麻島はどの諸島に位置していますか?
    A: The Amami Islands 
    正解:奄美諸島

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s