Japanese history: Showa era 昭和時代の歴史

下手な和訳で、すみません。

  1. Which Finance minister and former Prime Minister was assassinated in his house in Akasaka in the February 26th incident of 1936?
    1936年の二・二六事件で赤坂にあった自宅で暗殺された大蔵大臣・元首相は誰でしたか。
  1. The Occupation Period ended in 1952, but when was Okinawa restored to Japanese sovereignty?
    占領時代が1952年に終わりましたが、沖縄県は何年に日本に復帰しましたか。
  2. Which company’s president was kidnapped in March 1984, and ransomed for the payment of one billion yen and 100 kilograms of gold?
    1984年3月に、社長が誘拐され、身代金として10億円と金塊100キログラムが要求された企業はどの企業ですか。
  3. What was the name of Japan’s economic plan implemented in February 1949, advocating fiscal and monetary contraction? It takes its name from the American banker who developed it?
    1949年2月に、日本経済の自立と安定のために実施された財政金融引き締め政策はどのアメリカ人経済学者にちなんで名づけられましたか?
  4. Who was Japan’s first prime minister to be born after the end of World War Two?
    最初戦後に生まれた首相は誰でしたか。
  5. What was the name of the leader of Japan’s Socialist Party, murdered during a live broadcast of a speech in 1960?
    1960年にテレビの生中継の最中で殺人された日本社会党の投手は誰ですか。
  6. What was the name of the passenger ferry which sank in the Tsugaru Straits in 1954 with the loss of 1,154 lives, hastening the construction of the Seikan Tunnel linking Hokkaido and Honshu by rail?
    1954年9月に津軽海峡で車載客船が台風に遭って、沈没し1,154人ほどの死者が出てしまった事件が生じました。どう事件により、青函トンネルの建設を促進した。その客船の名前は何ですか。
  7. Which Minister for Trade and Industry was forced to resign after saying that “if 5 or 10 small business owners commit suicide [as a result of his policies], then so be it”? Despite the gaffe he later became Prime Minister.
    「中小企業の5人や10人自殺してもやむを得ない」といったことが報道したことにより通産大臣として辞任させられたその後首相になった政治家は誰ですか。
  8. Which Prime Minister was assisted in his political activities by a political grouping called the Etsuzankai?
    越山会という団体に支援された首相は誰でしたか?
  9. Who was the first Prime Minister to come from the Socialist Party?
    日本の最初の社会党からの首相は誰でしたか。

Answers below (scroll down)
正解は以下です。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Which Finance minister and former Prime Minister was assassinated in his house in Akasaka in the February 26th incident of 1936?
    1936年の二・二六事件で赤坂にあった自宅で暗殺された大蔵大臣・元首相は誰でしたか。
    A: Korekiyo Takahashi
    正解:高橋是清
  1. The Occupation Period ended in 1952, but when was Okinawa restored to Japanese sovereignty?
    占領時代が1952年に終わりましたが、沖縄県は何年に日本に復帰しましたか。
    A: 1972
    正解:1972年 
  2. Which company’s president was kidnapped in March 1984, and ransomed for the payment of one billion yen and 100 kilograms of gold?
    1984年3月に、社長が誘拐され、身代金として10億円と金塊100キログラムが要求された企業はどの企業ですか。
    A: Glico
    正解:グリコ 
  3. What was the name of Japan’s economic plan implemented in February 1949, advocating fiscal and monetary contraction? It takes its name from the American banker who developed it?
    1949年2月に、日本経済の自立と安定のために実施された財政金融引き締め政策はどのアメリカ人経済学者にちなんで名づけられましたか?
    A: The Dodge Line
    正解:ドッジライン 
  4. Who was Japan’s first prime minister to be born after the end of World War Two?
    最初戦後に生まれた首相は誰でしたか。
    A: Shinzo Abe
    正解:安倍晋三 
  5. What was the name of the leader of Japan’s Socialist Party, murdered during a live broadcast of a speech in 1960?
    1960年にテレビの生中継の最中で殺人された日本社会党の投手は誰ですか。
    A: Inejiro Asanuma
    正解:浅沼稲次郎 
  6. What was the name of the passenger ferry which sank in the Tsugaru Straits in 1954 with the loss of 1,154 lives, hastening the construction of the Seikan Tunnel linking Hokkaido and Honshu by rail?
    1954年9月に津軽海峡で車載客船が台風に遭って、沈没し1,154人ほどの死者が出てしまった事件が生じました。どう事件により、青函トンネルの建設を促進した。その客船の名前は何ですか。
    A: Toya-maru
    正解:洞爺丸 
  7. Which Minister for Trade and Industry was forced to resign after saying that “if 5 or 10 small business owners commit suicide [as a result of his policies], then so be it”? Despite the gaffe he later became Prime Minister, in which post Charles De Gaulle dismissively referred to him as “that transistor salesman”.
    「中小企業の5人や10人自殺してもやむを得ない」といったことが報道したことにより通産大臣として辞任させられたその後首相になった政治家は誰ですか。
    A: Hayato Ikeda
    正解:池田勇人
  8. Which Prime Minister was assisted in his political activities by a political grouping called the Etsuzankai?
    越山会という団体に支援された首相は誰でしたか?
    A: Kakuei Tanaka
    正解:田中角栄 
  9. Who was the first Prime Minister to come from the Socialist Party?
    日本の最初の社会党からの首相は誰でしたか。
    A: Tetsu Katayama
    正解:片山哲

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s